Elätkö elämää, jota haluat elää?

24.01.2024

Jos vastaat otsikon kysymykseen epäröimättä kyllä, voit onnitella itseäsi. Kuljet omaa polkuasi, elät omannäköistä ja arvojesi mukaista elämää ja se näkyy sekä tavoitteissasi että arkisessa toiminnassasi. Jos taas emmit vastaustasi, olisi varmasti hyvä hetki pysähtyä miettimään, mitä ajatuksia ja millaisia tunteita tämänhetkinen elämäsi sinussa herättää. Oletko tyytyväinen, onnellinen, pettynyt vai jotakin muuta?

Yhtä tärkeää kuin pohtia sitä, millaista elämää haluaa elää, on kysyä itseltään myös, miksi. On ensiarvoisen tärkeää analysoida syvällisesti, mikä elämässä on itselle tärkeintä, merkityksellistä ja iloa tuottavaa ja mistä syystä. Jos emme tunnista omia prioriteettejamme, meidän on vaikeaa löytää elämäämme todellista mielekkyyttä. Edellä mainittuja kysymyksiä voi lähestyä tarkastelemalla elämää kokonaisvaltaisesti huomioimalla niin hyvinvoinnin fyysistä, psyykkistä, sosiaalista kuin taloudellistakin ulottuvuutta kaikissa konteksteissa, kuten vaikkapa opiskelussa, työssä, parisuhteessa, perhe-elämässä, vapaa-ajalla jne.

Millaiseksi koet elämänlaatusi tällä hetkellä`? Entä, milloin olet viimeksi pysähtynyt oman elämäntehtäväsi äärelle? Jos aikaa on vierähtänyt jo tovi, mieti nyt, millainen se voisi olla.
Jotta voisit elää elämää, jota haluat, on oleellista tarkastella omia uskomuksia ja totuuksia edellä mainittuihin osa-alueisiin liittyen. On tärkeää oppia erottamaan toisistaan vaikkapa todelliset rajoitteesi ja mielessäsi pyörivät rajoittavat uskomukset. Jälkimmäiset kun eivät ole lainkaan totta, Onneksi voitkin pyrkiä muuttamaan esimerkiksi myönteisten affirmaatioiden avulla. Sen sijaan esimerkiksi omat pysyvät fyysiset rajoitteensa kannattaa hyväksyä osana itseä ja elämää. Kysymys on ennen kaikkea siitä, että hyväksyt asiat, joita et pysty muuttamaan ja pyrit muuttamaan ne, jotka voit ja myös haluat muuttaa. 

Tunnistatko kenties olevasi "sitkuttelija". Eli, ajatteletko tarttuvasi toimeen vasta sitten, kun kaikki on hyvin tai sitten, kun sinulla on enemmän aikaa, olet vanhempi tms. Älä kuitenkaan jää odottelemaan  parempia aikoja ja uusia mahdollisuuksia, joita ei välttämättä koskaan tule. Tämä hetki kun on oikeastaan kaikki, mitä meillä on. Miksi et siis aloittaisi elämää, jota haluat elää jo nyt.  Kannustan sinua kysymään  itseltäsi rohkeasti ja viipymättä: "Mitä elämältäni haluan ja miksi haluan?" Kun olet miettinyt ja kirjannut ylös vastauksiasi näihin aika isoihin kysymyksiin ihan tosissasi, voit alkaa pohtia myös sitä, kuinka pääset toteuttamaan toiveitasi ja suunnitelmiasi konkreettisesti ja itsellesi sopivin askelin. Eli, visioi mielessäsi, mitä voit tehdä saavuttaaksesi sen, mitä aidosti haluat ja saadaksesi itsellesi sellaisia kokemuksia, joita vaille et halua elämässäsi jäädä. Saattaa olla, että omaa ajatteluasi reflektoidessasi huomaatkin mielesi kääntyneen "nytkun"-asentoon. Se auttaa sinua elämään haluamaasi elämää vaikka heti eikä vasta sitten joskus.