Mistä tunnistat hyvän ystävän?

14.02.2024

Tänään vietettävä ystävänpäivä muistuttaa meitä jälleen tärkeästä asiasta, nimittäin läheisten ihmissuhteiden merkityksestä hyvinvoinnillemme. Onhan tutkitustikin tiedossa, että meillä on luontainen tarve olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Hyvät ystävät auttavat meitä muodostamaan käsityksiä itsestämme ja elämästämme, heidän aito läsnäolonsa ja välittämisensä lievittää stressiä ja kohentaa mielialaamme. Ystävyyttä voidaankin pitää yhtenä hyvinvoinnin peruselementtinä iästä, sukupuolesta ja elämäntilanteesta riippumatta. Parisuhdetaitojen tavoin myös ystävyystaitoja on mahdollista ja tärkeää kehittää. Yhtäkään ystävyyssuhdetta ei siis kannata pitää itsestäänselvyytenä. Ystävyystaidoista on hyötyä niin vanhojen suhteiden ylläpitämisessä kuin uusien ystävyyssuhteiden solmimisessakin.

Mistä sitten voit tunnistaa hyvän ystävyyden?  Hyvä ystävyys on luonteeltaan aina vastavuoroista, sillä oleellista on se, että kumpikin osapuoli saa vuorollaan jakaa niin ilonsa kuin surunsakin. Jos suhde jää pinnalliseksi ja ainostaan yhteen suuntaan toimivaksi, jolloin vain toinen osapuoli jakaa murheensa ja saa toiselta tukea, on kysymyksessä jokin muu kuin aito ystävyyssuhde. Tällaisissa tilanteissa voidaan puhua jopa riippuvuussuhteesta. On toki hyvä muistaa, että elämää kuormittavat asiat eivät jakaudu useinkaan tasaisesti, vaan on luonnollista, että jommalle kummalle voi kasaantua välillä enemmän taakkaa ystävän kanssa jaettavaksi. Hyvässä ystävyydessä tämä epätasapaino on helppo sallia ja hyväksyä, sillä voimme luottaa siihen, että omille huolillekin löytyy kuulija silloin, kun tarvetta ilmenee. On ymmärrettävää, että jokainen meistä kaipaa kuitenkin tasapainoisuutta ihmissuhteissaan, joten antamista ja saamista, eli toisen ihmisen kuuntelemista ja omien asioiden kertomista tulisi antoisassa ystävyyssuhteessa olla pääasiassa keskenään sopivassa suhteessa.

Moni meistä on varmasti ainakin jossain vaiheessa elämäänsä pysähtynyt pohtimaan, onkohan joku tietty henkilö sittenkään aidosti ystävämme. Omasta kokemuksestanikin voin sanoa, että juuri vaikeimmat ajat ovat paljastaneet minulle selvimmin sen, ketkä ovatkaan olleet oikeita ystäviäni. Heitä, jotka  ovat pysyneet  rinnallani  pahimpinakin hetkinä, juuri silloin, kun olen heidän apuaan ja tukeaan eniten kaivannut. Sen sijaan lukuisat turhat tuttavat ovat hävinneet viereltä itse asiassa jo aikoja sitten, aivan kuten Ystävän laulussakin osuvasti todetaan: 


"... ajat ankeimmat selvittää

kuka viereesi jää
kun on sinulla vaikeaa
ja kun tarvitset auttajaa
silloin ystävyys punnitaan
menee muut menojaan.

Siitä tunnet sä ystävän
kun on vierelläs vielä hän
turhat tuttavat luotas ois
hävinneet pian pois"


Sallivuus on muutenkin oleellinen asia aidossa ystävyydessä. Hyvä ystävä tietää vahvuutesi ja heikkoutesi ja hyväksyy sinut juuri sellaisena kuin olet. Hän ei hylkää sinua, vaikka epäonnistuisitkin. Luotettavan ystävän seurassa uskallat olla täysin oma itsesi ja voit puhua hänen kanssaan vaikeistakin asioista, koska koet olevasi turvassa. Tässä on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että hyvänkin ystävän "kantokyvyllä" on rajansa. Siksi omista murheistaan kertoessa tulee huomioida toisen osapuolen tunteet. Jos kysymys on rankkojen aiheiden käsittelystä ja vaikeista kriisitilanteista, on paikallaan pohtia, milloin olisi viisainta hakeutua ammattiauttajan puheille. Näin ystävyys voi säästyä liialta kuormittumiselta.

Hyvässä ystävyydessä osataan iloita toisen onnistumisesta ja menestymisestä täydestä sydämestä lman kateuden ja mustasukkaisuuden myrkyllisyyttä. Jos tunnistat kadehtivasi ystävääsi, mitäpä jos yrittäisit miettiä, mitä tuon tunteen takana piilee. Ystävän onni voi avata ovea myös omille onnistumisillesi, kun pysähdyt pohtimaan vaikkapa omia arvojasi ja sitä, mitä toivoisit lisää. Sitä kautta voit sitten lähteä kirkastamaan omia tavoitteitasi ja suuntamaan elämääsi niitä kohti.

Ystävyys lujittuu entisestään, kun olemme aidosti kiinnostuneita ystävämme elämästä. Aito läsnäolo viestittää kunnioitusta ja arvostusta. Kun osoitamme ystävällemme välittämistä ja hyväntahtoisuutta, hän kokee tulevansa kohdatuksi. Se käynnistää puolestaan usein positiivisen kehän, jonka kautta voimme itse saada osaksemme vastaavanlaista kohtelua tulevaisuudessa.

Hyväkään ystävyyssuhde ei kuitenkaan automaattisesti säästy kupruilta ja kolhuilta, mutta toisaalta se ei myöskään kariudu heti ensimmäisen vastoinkäymisen edessä. Hyvässä ystävyyssuhteessa osataan nimittäin keskustella avoimesti rauhallisessa ja rakentavassa hengessä  myös vuorovaikutussuhteen ongelmista ja pyytää tarvittaessa anteeksi. Näin ystävyyssuhde voi jopa vahvistua entisestään.

Milloin sinä olet viimeksi kysynyt ystävältäsi, mitä hänelle kuuluu ja keskittynyt aidosti myös kuuntelemaan, mitä hänellä on kerrottavanaan. Tämä pieni ja arkiselta tuntuva asia on todella merkityksellinen osoitus empatiasta ja viestittää ystävällesi, että hän on sinulle tärkeä. Ihan jokainen ihminen on hyvän ystävän arvoinen, joten kaikkia toimivia ystävyyssuhteita kannattaa todellakin vaalia. Miksipä emme siis ajattelisi myös niin, että ystävän päivä voi olla vaikka joka päivä.