Nukutko hyvin?

25.11.2023

Miten nukut? Onko sinun helppo saada iltaisin unen päästä kiinni, vai pyöriikö päässäsi usein monia ajatuksia. joiden vuoksi sinun on vaikea rauhoittua ja nukahtaa?

On ihan normaalia, ettei aina nukahda nopeasti tai nuku hyvin. Unirytmin pitäminen mahdollisimman tasaisena auttaa usein ainakin jonkin verran, samoin se, että illalla antaa keholleen ja mielelleen kunnolla aikaa rauhoittua ennen nukkumaanmenoa. Siihen kannattaa todellakin pyrkiä, sillä riittävä, yhtäjaksoinen ja rauhallinen uni auttaa jaksamaan seuraavana päivänä. Keskimääräinen unentarve on aikuisilla 7-9 tuntia yössä. Nuoremmilla ihmisillä unen tarve on yleisesti ottaen suurempaa kuin vanhemmilla, mutta se voi vaihdella yksilöittäin paljonkin.  Tuntimäärien tuijottelun sijaan on kuitenkin järkevämpää tarkkailla, millainen olo itsellä aamulla herätessä on. Jos tuntuu siltä, että olet täynnä tarmoa ja valmiina päivän haasteisiin, olet todennäköisesti nukkunut tarpeeksi. Jos taas olo tuntuu väsyneeltä ja jaksamattomalta vielä virkistävän kahvikupillisen jälkeenkin, unen määrä ja laatu eivät ole olleet hyvinvoinnin kannalta optimaalisella tasolla. Mitäpä, jos ottaisit päivällä pienet torkut sopivan hetken tullen.

Nukahtamistaan voi edistää muun muassa valaistusta himmentämällä sekä liian tuhteja iltapaloja ja raskaita myöhäisiä urheilusuorituksia välttelemällä. Illalla kannattaisi itse asiassa vältellä kaikkia virkistäviä aktiviteetteja. Jos mielessä pyörivät vielä nukkumaan mennessä päivän tapahtumat ja huomisen huolet, voit kokeilla esimerkiksi seuraavaa kikkaa:

Sulje silmäsi ja kuvittele, että ajatuksesi ovat muhkeita valkoisia pilviä.
Älä yritä pitää niistä kiinni, vaan katsele niitä kuin ne olisivat vain lipumassa ohitsesi.

Nuku hyvin!